Opettaja Sangen Salo

”Miltä minusta tuntuisi, jos en olisi syntynyt?”

Tämä lapsena esitetty kysymys johti monien mutkien kautta Sangen Salo sensein viikonloppuretriitille vuonna 2004. Siellä opettajana toimi Ruotsista Suomeen vierailemaan tullut Sante Poromaa roshi. Retriitti innosti Sangen- sensein lähtemään ensimmäiselle sesshinilleen Zengårdeniin tammikuussa 2005. 

Hän aloitti säännölliset vierailut Zengårdenissa ja työskentelyn Sante roshin sekä keskuksen toisen opettajan Kanja roshin johdolla. Kaksi vierailua Japaniin Bukkokuji-nimiseen zen- temppeliin vuosina 2008 ja 2009 tekivät häneen myös lähtemättömän vaikutuksen. Syksyllä 2012 Sangen-sensei muutti Ruotsiin ja Zengårdeniin. 

Muodollisen koan-harjoituksen hän sai päätökseen loppuvuodesta 2013 (Mumonkan, Hekiganroku, Shoyoroku, Jujukinkai). Keväällä 2014 hänet vihittiin zenbuddhalaiseksi papiksi. Toimittuaan noin kolme ja puoli vuotta ensimmäisenä zendo-ohjaajana Zengårdenissa, hän muutti vähitellen takaisin Suomeen ja Helsinkiin. 

Vuoden 2018 tammikuussa Sante-roshi teki hänestä zen-opettajan. Kesästä 2020 Sangen-sensei on työskennellyt Sannejissa, missä hän asuu vakituisesti. 

Salo (s. 1967) opiskeli Kuvataideakatemiassa 1992-97 ja valmistui kuvanveistäjäksi. 

Sangen-sensein opetuspuheita Youtubessa: https://www.youtube.com/channel/UCr1pL35aKnLCLLcA_QEXjsg